Svátek má: Dana

Regiony

Velikost textu:

V Holbě uvařili poprvé od 2. světové války výroční speciál

V Holbě uvařili poprvé od 2. světové války výroční speciál

Naposledy se světlým speciálem čtrnáctkou v Hanušovicích připíjelo před 2. světovou válkou. Nyní je tady zpět jako symbol oslav 140 let pivovaru. Holba Výroční speciál 140 navazuje na tradici vaření silných speciálních piv v Hanušovicích již v 19.století.

Sládek Luděk Reichl v ležáckém sklepě
22.srpen 2014 - 15:00

Olomouckenovinky.cz o tom informovala mediální zástupkyně pivovaru Hana Matulová. Výroční speciál je výjimečný nejen složením, ale také recepturou. „Použili jsme  pět různých druhů ječných sladů, což je v poválečné historii pivovaru zcela unikátní,“ říká sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Ani s chmelem se rozhodně nešetřilo. Jeho dávka je až o třetinu vyšší než např. u známé Holby Šerák Speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51%. „Vybrali jsme několik českých chmelových aromatických odrůd. Nejvyšší podíl má v našem speciálu věhlasný Žatecký poloraný červeňák. Na varně se chmelilo natřikrát, tedy ve třech oddělených dávkách. Poslední čtvrtá dávka chmele pak proběhla jako „studené chmelení“, tedy až při sudování piva do ležáckých tanků,“ popisuje vznik Výročního speciálu sládek pivovaru Holba Luděk Reichl.

Holba s horskými bylinami je novinkou mezi ochucenými pivy

Kvašení na otevřené spilce probíhalo pozvolně při nízké teplotě, což pivu ponechává vysokou plnost a chlebnatost. Dlouhá je i doba zrání plných 100 dní. Výsledkem je pivo sytě zlaté barvy s vyšším obsahem sladového neprokvašeného extraktu, vysokým řízem, vyšší, ale příjemnou hořkostí, která je pro tento typ piva charakteristická. Pěna je především díky originálnímu složení sypání a dlouhému výrobnímu cyklu hutná a stabilní.
Poprvé se bude Výročním speciálem připíjet na Holba Pivovarských slavnostech 5.- 6. září.

(iza, foto: Pivovar Holba)